Растеж на простатната жлеза

Уголемяването на простатата се случва при почти всички мъже с напредване на възрастта. Въпреки, че уголемената простата (ДПХ в повечето случаи) рядко се проявява преди 40 години с напредването на възрастта симптомите на този процес може да стават все по-осезаеми. ДХП засяга почти всеки втори мъж над 50 годишна възраст.
С размерите на кестен, простатната жлеза нараства постоянно с годините. 

При раждането простатата е само няколко грама. Физиологичното развитие на простатата протича най-интензивно по време на пубертета като до 20 години тя достига размери като при възрастните. Вторият период на растеж се случва след 30 години. Когато мъжът достигне 40, простатата може да е нарастнала от размер на кестен до този на кайсия.

До момента на навършване на 60 години, тя дори може да е по-голяма!

Фактори, оказващи влияние върху растежа на простатата

Мъжете, отговарящи на следните критерии е по-вероятно да се оплакват от прояви на ДПХ (Доброкачествена простатна хиперлазия):
  • възраст 40 или повече години
  • наследствена предиспозиция (наличие на заболяването при друг член на семейството)
  • здравословни състояния като затлъстяване, заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2
  • липса на физическа активност;
Следва да се има предвид, че фактологичната причина за доброкачествената хиперплазия не е напълно изяснена.

Факторите, свързани с остаряването и промените в клетките на тестисите също може да имат значение за растежа на жлезата, както и за количеството на тестостерон в организма. Мъжкият организъм отделя тестостерон през целия живот. Тестостеронът е отговорен за развитието на вторичните полови белези при мъжа, включително мускулната маса и сила, разпределението на мазнините в тялото, костната плътност, окосмяване на лицето, промените в гласа и сексуалността. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон (DHT) - хормонът, който има роля за растежа и развитието на простатата. С възрастта, количеството на активно действащия тестостерон намалява. Някои изследвания показват, че дори и при понижени нива на тестостерон в кръвта възрастните мъже продължават да имат високи нива на DHT в простатата. Натрупването на DHT може да стимулира нарастването на клетките на простатата. 

Според друга теория, освен тестостерон мъжете имат и малки количества от женския полов хормон естроген. Научните изследвания предполагат, че ДПХ вероятно се проявява поради високата концентрация на естроген, който стимулира разрастването на простатните тъкани. 

Последствия от уголемяването на простататата

Поради това, че обгръща част от уретрата, уголемената простата може да я притисне и да предизвика проблеми с отделянето на урина. При стесняването на уретрата, пикочният мехур трябва да се съкращава с по-голяма сила, за да изтласка урината на вън от тялото. 

С течение на времето, мускулите на пикочния мехур постепенно стават по-плътни и чувствителни; пикочният мехур започва да се съкращава дори и когато съдържа минимално количество урина, което е причина за по-чести позиви за уриниране.

В един момент, мускулатурата на пикочния мехур не може да преодолява силно стестнения канал на уретрата, при което известно количество урина остава в мехура.

При непълно отделяне на урината се наблюдава риск от развитие на уроинфекции. Възможно е и да се проявят и други сериозни заболявания като камъни в пикочния мехур, наличие на кръв в урината или инконтиненция (невъзможност за контролиране на уринирането).

За още полезна информация посетете нашата страница: За простатата