MЪЖЕТЕ ПИТАТ, НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

Прочетете кои са най-често задаваните въпроси, тук. Ако имате други въпроси, попълнете тази анонимна бланка и нашите специалисти ще ви отговорят.

КАК ДА ЛЕКУВАМЕ ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ПРОСТАТАТА?

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ СТРАДАМЕ ОТ ПРОБЛЕМИ С ПРОСТАТАТА?
Проблемите с простатата при мъжете се появяват естествено с напредване на възрастта.

Първите признаци за такива проблеми (освен острото възпаление) обикновено имат бавно начало и не са силно изявени, поради което мъжете често не им обръщат достатъчно внимание и не ги свързват с възрастовите изменения. 

Първоначалните симптоми, на които трябва да обърнете внимание включват: 
 • отслабен поток на урината;
 • непостоянен поток на урината;
 • затруднения при уриниране - например нуждата от напрягане при започване на уринирането.

Допълнително могат да възникнат и следните проблеми:
 • по-често уриниране от преди;
 • чести позиви за уриниране през нощта;
 • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур след уриниране;
 • пропускане на малки количества урина в края на уринирането или в бельото след уриниране;
 • инконтиненция (неволево отделяне на урина) при сериозни състояния. 

Любопитен факт е, че размерът на простатната жлеза не винаги се съотнася пряко към остротата на симптомите, които може да имате. Субективното описание на симптомите от страна на пациента може да бъде определящо при медицинския преглед на състоянието на жлезата.
КАКВО ОЗНАЧАВА ДПХ (ДОБРОКАЧЕСТВЕНА ПРОСТАТНА ХИПЕРПЛАЗИЯ)?

Доброкачествената простатна хиперплазия (известна още като доброкачествена простатна хипертрофия) е често срещан проблем с простатата, който обикновено засяга мъжете над 50 години. Поради това ДПХ (Доброкачествена простатна хиперплазия) може да повлияе отрицателно на уринирането - отслабен поток на урината, честа нужда от уриниране, и др.  

За повече информация кликнете тук.
КАКЪВ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ ТРЯБВА ДА ПОСЕТЯ ПРИ ПРОБЛЕМИ С ПРОСТАТАТА?
Вашият личен лекар може да проведе превантивно лечение и да направи предварителна оценка на състоянието на простатата ви, като при наличие на подозирани промени той/тя може да ви насочи към уролог.
КОГА СЕ НАЛАГА ДА ПОСЕТЯ ЛЕКАР?
При наличие на болка в долната част на коремната област, болка при уриниране или ако има наличие на кръв в урината е наложително да посетите лекарския кабинет, незабавно. Ако имате проблемни симптоми при уриниране или ако симптомите ви се влошават, ви съветваме да не отлагате медицинския преглед. 
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕГЛЕДА НА ПРОСТАТАТА?
Стандартният преглед се състои от поставяне на цялостна оценка на субективните симптоми, тестове на кръв и урина, и простатно туширане през аналния отвор (ректално туширане). За повече информация относно видовете изследвания, моля кликнете тук.
КАКВО Е PSA (ПРОСТАТНО-СПЕЦИФИЧНИЯ АНТИГЕН)?
Простатно-специфичния антиген (PSA) е протеин, който се отделя само от клетките на простатната жлеза. Съдържа се в простатната течност и в малки количества се отделя в кръвообръщението. Нивото на PSA може да бъде отчетено лесно чрез бърз кръвен тест.

PSA тестовете се използват като един от методите за цялостна оценка на промените в простатата (уголемяване на жлезата, възпаление, и др.) Но стойностите на PSА също зависят от възрастта, размера на простатата и цялостното здравословно състояние на мъжа. Поради това, за да се постави точна диагноза, лекарят провежда допълнителни тестове.
МОГАТ ЛИ ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА НА ЖИВОТ ДА ПОМОГНАТ ПРИ УГОЛЕМЕНА ПРОСТАТА?
Малки промени в начина на живот могат да редуцират някои симптоми. Например:

- Ако намалите приема на течности вечерно време може да намалите честотата на нощните ставания. 
- Чрез ограничаване на употребата на алкохол и кафе, може да избегнете дразненето на пикочния мехур, което е причина за често уриниране, дори когато пикочният мехур не е пълен.
- Уриниране в седнало положение може да помогне за по-пълно отделяне на урината от пикочния мехур.
- Заседналият начин на живот има отрицателен ефект върху простатата, поради което редовните физически упражнения (особено ходенето) са препоръчителни.
КАКВО ЛЕЧЕНИЕ ЩЕ ПРЕПОРЪЧА ЛЕКАРЯТ?
Докторът ще ви препоръча подходящо лечение въз основа проведените тестове и поставена диагноза. Изборът на терапия също зависи от "остротата" на симптомите. 

В първата степен на ДПХ (с леки уринарни проблеми) лекарите обикновено препоръчват само "наблюдателно изчакване" - внимателно наблюдаване на състоянието, заедно с промените в начина  на живот. След появата на първите симптоми е много полезно да се приемат добавки, които подкрепят нормалната функция на простатата и отделителната система. 

Ако симптомите се влошат или става въпрос за по-сериозна хиперплазия на простатата, докторът ще назначи лечение. Най-често препоръчаната терапия в зависимост от степента на изява на симптомите е: 
- растителни екстракти от Saw palmetto
- aлфа-блокери
- 5-алфа-редуктазни инхибитори.

Само в случаи на сериозни усложнения, докторът може да препоръча хирургична интервенция. 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДУКТИТЕ PROSTENAL® PERFECT

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАМ ПРОДУКТИТЕ PROSTENAL® PERFECT?
Prostenal®Perfect предлага ефикасни продукти за подкрепа на нормалното функциониране на простатната жлеза и уринарния тракт и за стимулиране на мъжкото здраве. Продуктите са разработени на база на познанията за традиционните билкови екстракти и последните научни изследвания.

Високото качество и ефикасност на съставките се осигурява чрез:
 • уникалните методи за преработка на субстанциите 
 • качество, гарантирано от производител с над 10 години опит в сферата на добавките
 • производител, сертифициран по GMP (Добри производствени практики) стандарт.
КАК ДА ПРИЕМАМ ПРОДУКТИТЕ НА PROSTENAL®PERFECT?
Prostenal® Perfect за здрава простата, за нормална функция на уринарния тракт, за мъжка потентност. Една таблетка дневно. Може да се взима по всяко време на деня, за предпочитане сутрин с храна и течности.  
КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО, ЗА ДА СЕ НАБЛЮДАВА ЕФЕКТ ОТ PROSTENAL®PERFECT?
Prostenal®Perfect е разработен като добавка за продължителен прием, но при някои мъже подобрение в субективните показатели може да се наблюдава в рамките на седмици. Препоръчително е да приемате Простенал Перфект поне 2 месеца, за да постигнете оптимален резултат.
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е КОМБИНИРАНЕТО НА PROSTENAL®PERFECT С ЛЕКАРСТВА?
Prostenal®Perfect е хранителна добавка, комбинира добре изследвани растителни екстракти, витамини и минерали. Не са установени взаимодействия при едновременния прием на лекарства, въпреки това ние препоръчваме да се консултирате с лекар преди да приемете Простенал Перфект ако имате предписани лекарствени средства. 
ИМА ЛИ PROSTENAL®PERFECT СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ?
Prostenal® Perfect е хранителна добавка и като такава няма странични ефекти от комплекса хранителни съставки, при условие, че се спазват инструкциите за употреба. Въпреки това, съветваме ви да приемате Простенал Перфект с течност и храна, за да избегнете евентуално дразнене на стомаха.
АЗ СТРАДАМ ОТ ДИАБЕТ. БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ПРИЕМАМ PROSTENAL®PERFECT?
Продуктите Prostenal®Perfect не съдържат захар или други захариди.
МОЖЕ ЛИ PROSTENAL®PERFECT ДА ПОДПОМОГНЕ СЕКСУАЛНАТА АКТИВНОСТ?
Prostenal® Perfect подпомага добрата сексуална активност. Уникалната комбинация от съставки помага за поддържане на оптимално сексуално здраве:
 • Цинкът допринася за поддържане на нормални нива на тестостерон в кръвта, за нормален фертилитет и сексуална функция. Участва в процеса на делене на клетките.
 • Екстрактът от бабини зъби (Tribulus terrestris) е природен стимулант, който допринася за по-висока жизненост на организма и подпомага добрата сексуална активност
 • Комбинацията от Сау Палмето (Serenoa repens) и двудомна коприва (Urtica dioica) допринася за поддържане здравето на простатата и нормалното функциониране на уринарния тракт. Наличието на симптоми в долните пикочни пътища може да е сигнал за проблеми с потентността при някои мъже.
Не намерихте ли отговора на всичко, което ви интересува за простатата и продуктите?

НЕ се колебайте да питате!

Видима публикация: