Тумор на простатата

Туморът на простатата е един от най-често срещаните видове рак при мъжете.


Приблизително един от всеки шест мъже ще бъде диагностициран с рак на простатата, но поради бавното развитие на тумора съществува голям шанс за успешно лечение, особено ако бъде диагностициран на време. Затова редовните прегледи са важни при мъжете над 50 години.

В много от случаите наличието на тумор на простатата се установява при скринингово изследване на нивото на PSA в кръвта.

Рискът от тумор на простатата нараства с възрастта (около двама на всеки трима мъже с рак на простатата са на възраст над 65 години). Фамилната история може да бъде друг фактор - ако имате брат или баща с рак на простатата означава, че имате два пъти по-висок риск от това злокачествено заболяване. 
Хранителният режим, съдържащ голямо количество мазнини също допринася за повишаване риска от болестта.

Симптоми

Ако имате проблеми с уринирането като чести позиви за уриниране, капене или проблеми с ерекцията, трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар или уролог. В действителност ракът на простатата може да се прояви със симптоми, сходни на ДПХ (Доброкачествена простатна хиперплазия), поради което само медицински преглед може да определи диагнозата и стадия на болестта.
В случай, че откриете наличие на кръв в урината или спермата, трябва незабавно да посетите кабинета на лекаря ви.

Лечение на тумор на простатата

За да установи симптоми, свързани с рак на простатата, вашият лекар ще ви разпита за предишни здравословни проблеми, история на заболяванията в семейството ви и ще ви назначи медицински тестове, които включват измерване на PSA в кръвта, чийто повишени нива може да означават наличие на злокачествено заболяване на простатата (въпреки, че повишен PSA може да има и при простатит).
Само ако тези тестове показват висока вероятност от наличието на рак, докторът може да ви насочи към уролог за биопсия на жлезата за поставяне на окончателна диагноза. 

Терапията на тумора на простатата зависи от редица фактори - фаза на заболяването, възраст на пациента и общо състояние. Терапията на злокачествените тумори на простатата се провеждат от тесни специалисти, които ще обсъдят с вас възможните терапевтични подходи.

За още полезна информация посетете нашата страница: За простатата