ТЕСТОСТЕРОН

Знаете за него, но не сте се разтревожили особено. Може да сте разговаряли с приятели, поради влиянието му върху загубата на коса или спортно нараняване. Да, това е допингът, който чудодейно гради мускулната маса, възстановява тялото и му дава енергия.

Но преди всичко, тестостеронът е хормон 

2/3 от тестостерона се произвежда в тестисите и наред с другите му свойства, повлиява либидото.

Лошата новина е, че намалява с възрастта. Колкото сме по-възрастни, толкова по-малко тестостерон произвеждаме. Спадът започва около 30-годишна възраст и с всяка година намалява с около 1%. Но сигналите за ниски нива тестостерон се проявяват обикновено след 50 години. Това е необратим биологичен процес, с който всеки от нас ще се сблъска рано или късно. Както вече споменахме, тестостеронът повлиява нашето либидо и сексуално желание. Също така има ефект върху ерекцията. Той влияе на мозъчните рецептори, които стартират химични реакции, стимулиращи еректилните тъкани. Функциите му не се изчерпват с това. Ниските нива на тестостерон причиняват загуба на мускулната маса и замяната й с мазнини, както и изтъняване на костите, водещо до остеопороза.

Чудили ли сте защо имате по-малко енергия, чувствате се изморени, изнервени или страдате от безсъние? Вероятно и това се дължи на тестостерона, той влияе значително на емоционалното равновесие и състояние на духа.

Спадът на нивото на този мъжки хормон върви ръка за ръка с т.нар. андропауза, иначе казано - мъжки синдром на остаряването. В много общ смисъл, той може да бъде сравняван с менопаузата при жените (където има бърз спад на нивото на естроген в женското тяло, докато при мъжете нивата на тестостерон намаляват постепенно в рамките на дълъг период от време).

Но как да установим нивата си на тестостерон?

За щастие това може да стане лесно по време на профилактичен преглед, посредством кръвно изследване. Ако то показва ниски нива на мъжкия хормон, не бива веднага да се притеснявате. Не се налага сериозно медикаментозно лечение, освен ако имате сериозен здравословен проблем. На пазара се предлагат редица природни продукти, които могат да поддържат нормални нива на тестостерон в кръвта. Най-изпробвани и изследвани са сапонините, съдържащи се в Tribulus terrestris, Maca или перуански женшен, или D-аспарагинова киселина (DAA). Ако докторът реши, че активната грижа не е достатъчна , вероятно ще ви предпише хормонална терапия за добавяне на липсващия хормон под формата на таблетки, инжекции или гел с външно приложение.

В заключение, загубата на тестостерон е неизменна част от остаряването и няма смисъл да ви тревожи. Съвсем нормално е да загубим постепенно сексуално желание и броят на сутрешни ерекции да намалее. Но не забравяйте, че нивата на тестостерон могат да бъдат поддържани с помощта на хранителни добавки и негативният резултат от спада му може да бъде отложен. Още повече,  с възрастта печелим опит и повече свободно време, което ни открива нови "хоризонти". А това е чудесна новина!


За още полезна информация посетете нашата страница: Здравословен начин на живот
ТЕСТОСТЕРОН