СПОРТЪТ И ПРОСТАТАТА

Спортът е един от най-ефективните методи за борба с уголемената простата.

Дори и краткотрайна, редовната физическа активност (най-добре всеки ден), може да поддържа тялото в добра форма и да контролира телесното тегло, защото затлъстяването е също от части отговорно за свързаните с простатата заболявания. 

Но какво да практикуваме?

Опитайте с ходене, тичане, тенис или скачане на въже. Това са най-ефективните спортни занимания, които повлияват простатата. За най-добри резултати комбинирайте тези упражнения с упражнения за издържливост, като плуване или фитнес (клякания, набирания или вдигания на тежести). Може и да карате колело. Въпреки това, използвайте седалка с отвор по средата и панталони с бандаж, за да избегнете прекомерен натиск върху простатата. Избягвайте също спортни занимания на открито в прекалено студено време.

Когато говорим за превенция на простатните проблеми можем да почерпим информация от австрийския лекар Кегел, който е автор на книга за упражнения за стягане на мускулите от тазовото "дъно", мускули разположени между срамната кост и кръстните прешлени. Важно: въпреки, че са доказано ефективни, не са препоръчителни за всеки. Така например мъжете, които се оплакват от хроничен простатит или хронична болка в таза - заболявания, при които тазовите мускули трябва да бъдат отпуснати. Пациентите, които получават препоръка от лекуващия лекар да следват упражненията на Kегел, може да се радват на разнообразие от ползи. Упражненията са много лесни и могат да бъдат изпълнявани практически навсякъде без да коства допълнителни средства. Накратко тези упражнения стягат мускулите от тазовото дъно и имат отношение не само към простатата, но и към сексуалната функция.

Друго спорт с полезен ефект за стягане мускулите на тазовото дъно е йогата, която се базира на прости упражнения. Хата Йога например, помага при възпаление на простатата чрез серия от упражнения, които отпускат тазовите органи и подобряват кръвооросяването. Хормоналната йога терапия при мъже е динамична поредица от упражнения, които активират специфично определени жлези, особено тестиси, надбъбречни жлези, щитовидна и хиповизна жлези.

Упражненията и простатата

Ако искате да направите максималното за доброто здраве на простатата ви, не пропускайте упражненията. Дори и ако в началото трябва да се сблъскате с трудности и повече усилия, резултатът си заслужава. Упражнявайте се редовно, приемайте повече течности, хранете се здравословно - и най-вече, имайте положителна нагласа за живота. Ще видите, че всичко ще бъде наред!

За още полезна информация посетете нашата страница: Грижа за простатата

СПОРТЪТ И ПРОСТАТАТА