Простатит

Простатитът (възпаление или инфекция на простатата) е комплексно и дифузно състояние.


За разлика от повечето простатни проблеми, простатитът възниква по-често при млади мъже и мъже на средна възраст. Само 5% до 10% от мъжете може да развият простатит през живота си.
 

Симптоми

Възпалението на простатата се проявява с различни симптоми в зависимост от конкретния тип простатит, но основно това е болка в интимната област (освен при асимптоматичния простатит). В повечето случаи, засегнатите пациенти се оплакват от:

  • болка в долната част на коремната кухина, в областта около пикочния мехур
  • чести позиви за уриниране успоредно с наличието на болка при уриниране или еакулация.

При наличие на бактериална инфекция, може да се наблюдават и втрисане и висока температура.

Видове простатит и лечение

Остър бактериален простатит

Острият бактериален простатит има бързо начало с висока температура, втрисане и други симптоми, характерни за остро протичаща инфекция.

Възпалението се проявява, ако патогенни бактерии заселят простатната жлеза. Симптомите включват:

  • втрисане
  • висока температура 39 ̊-40 ̊С
  • чести и болезнени позиви за уриниране.


Ако изпитвате някои от описаните симптоми, посетете кабинета на уролога незабавно. Лечението с антибиотици е ефективно при бактериална инфекция, като понякога може да се наложи да бъдете хоспитализирани.

В някои случаи инфекцията се появява няколко пъти. Това е особеност на хроничния бактериален простатит.

Хроничен простатит

Хроничният простатит (или синдром на хронична тазова болка) е един от най-честите видове простатит с основен симптом болка, която продължава повече от 3 месеца и се разпознава в гениталната зона, долната половина на коремната кухина и гърба.

Терапията на този синдром е по-трудна отколкото при острия простатит, защото причината за това състояние е все още неясна (ако не е следствие от няколко последователни остри простатита). Серия от тестове е нужна преди назначаването на лечение, което може да обединява лекарствена терапия и промени в начина на живот.

Асимптоматичен простатит

Асимптоматичнен простатит представлява възпаление на простатата, при което пациентът няма неприятни усещания. Съществува риск този вид простатит да доведе до загуба на плодовитост.

За още полезна информация посетете нашата страница: За простатата