ПРЕВЕНЦИЯТА НА ПЪРВО МЯСТО

Не е изненадващо, като се има предвид, че това е един от най-често диагностицираните видове рак при мъжете.

Нещо повече, разпознаването на тумор на простатата в начален стадий не е лесно поради липсата на явни признаци. Обикновено прогресира бавно и може да бъде забелязан едва когато достигне напреднал стадий. Затова ранното поставяне на диагноза е много важно - то дава шанс на мъжете за по-голяма успеваемост на прилаганото лечение.

Но как можете да бъдете сигурни, че не сте пренебрегнали някой важен симптом?


Добрата новина е - това не е инженерна наука - просто провеждайте редовни медицински прегледи.


Посещението на кабинета на лекаря не е хоби


Това е така особено ако е свързано с подобна деликатна тема като здравето на простатата. От друга страна възможностите за добро здраве на старини си заслужава усилието. Основното правило казва - веднъж достигнали 50 свещички на тортата за рожден ден, посещавайте кабинета на уролога или личния лекар за регулярни прегледи.

Прегледът включва и кръвни тестове за нивото на PSA. PSA е протеин, отделян от простатната жлеза. Тя отделя течност, съставна част на еякулата, но малка част от нея попада в кръвообръщението. Кръвният тест може да отчете количеството простатно специфичен антиген и да покаже на лекаря нуждата от допълнителни тестове за простатата. PSA тестът обикновено се комбинира с ректално туширане на простатата, което дава възможност на лекаря да установи с голяма точност размера и консистенцията на простатата. Ако лекарят забележи някакви патологични аномалии, той ще препоръча допълнителни изследвания.

Всичко е наред


Това е заключението, което всеки мъж обикновено иска да чуе. Но, въпреки това, ако експертът ви каже, че имате рак на простатата, не се паникьосвайте и не позволявайте на мрачните мисли да обхванат съзнанието ви. Състоянието е сериозно, но добрата новина е, че то прогресира бавно и в преоблодаващия брой случаи има ефективно лечение. Въпреки това е необходимо да знаете, че ранното установяване на болестта помага значително за благоприятен изход. Затова, не подценявайте превантивните мерки след 50 години и посещавайте редовно кабинета на лекаря. А ако някой от роднините ви има диагноза рак, започнете с профилактичните прегледи след 40. При проблемите с простатата, съдбата е благосклонна към онези, които са подготвени.

За още полезна информация посетете нашата страница: Грижа за простатата

ПРЕВЕНЦИЯТА НА ПЪРВО МЯСТО