Интервю Д-р Георги Лазаров

Увеличаването на простатната жлеза е част от андропаузата Д-р Георги Лазаров e уролог-андролог в София, с над 28 години опит и научни интереси в областта на мъжката полова система (мъжки стерилитет, импотенция, други).

Д-р Лазаров, защо за андропаузата специалистите заговориха усилено едва през последните години? Каква е причината за това по-специално внимание към това състояние?

По принцип, женският климактериум е по-добре познат, но много малко хора са наясно с това, че съществува и мъжки климакс, тоест, андропауза. Проблемите, свързани с менопаузата, от много години са предмет на внимание от страна на гинеколозите. И в тази област са постигнати по-сериозни успехи с използване на съвременни средства за корекция на хормоналния дисбаланс като тяло. Андропаузата, макар и не по-малко сериозно проблем, остава по-дълго време извън полезрението на специалистите. Но, от друга гледна, изисква много грижи от страна на лекарите. В последните години все повече се признават промените, които настъпват при много мъже на средна възраст: от такива елементарни неща, като загуба на енергия – до депресия, загуба на либидо – до сексуални дисфункции. Всичкото това, което беше наблюдавано през годините, започна да се обективизира и обединява в едно общо състояние, каквото е андропаузата. И се разбра, че действително и при мъжете настъпват такива биологични промени. За съжаление, повечето мъже и до днес избират погрешния път за справяне с това състояние. Използват повече кафе, злоупотребяват с алкохола и цигарите, започват да приемат сънотворни лекарства. Тоест, стремят се да компенсират тези проблеми, не признавайки биологичните промени, които се случват в организма им.

Какво е андропаузата и кога настъпва тя?

По принцип, андропаузата се свързва с нормалното биологично спадане на нивото на тестостерона в мъжкия организъм, след около 45 годишна възраст. Съвременният начин на живот доведе до факта мъжете да имат по-ниски нива на тестостерон. Понякога тези промени настъпват доста по-рано – на 38-40 годишна възраст. Това се свързва със стреса, с лошия начин на живот, с напълняването и т.н.

Кои фактори влияят върху този деликатен период от живота на мъжа?

Стресът, прекалената употреба на цигари и алкохол, неправилното хранене, липсата на движение, тоест, заседналият начин на живот. Това води до нарушения в хормоналния дисбаланс с напредване на възрастта и промени, които водят до натрупване на мазнини в коремната област, намаляване и отслабване на мускулатурата, понижена жизненост и самочувствие, понякога достигащи до депресия, намалено либидо и еректилни дисфункции, тоест, проблеми с ерекцията, увеличаване на простатната жлеза, проблеми с уринирането. Увеличаването на простатната жлеза е част от андропаузата, от този голям комплекс от симптоми. Развитието на остеопороза: вече е доказано, че и мъжете страдат от остеопороза, както жените. Намалява се количеството на отделената семенна течност. Въобще, симптоматиката, която характеризира андропаузата, е много богата.

Кои са първите симптоми?

Обикновено, пациентите идват с понижено либидо тоест, желание за полов акт. Те са преуморени. Обикновено, когато ги разпитвам, повечето от тях споделят, че работят повече от 12 часа, както и през почивните дни. Естествено, че желанието за полов живот в тези условия отива на втори, дори – на трети план.
Мъжете споделят и за затруднено получаване на ерекция или възбуденият член не е така твърд, както е бил преди, за липса на енергия Това е вечната умора - сутрин се събуждат уморени. Естествено, развиват и депресия, вследствие от всички тези проблеми, проявяват лесна раздразнителност и промени в настроението. Това, което се среща при жените в менопауза, е абсолютно характерно и за мъжете в андропауза. Често мъжът казва: „Аз съм изнервен от стреса, от начина на живот”. Тази лесна раздразнителност и промените в настроението също не са рядък симптом при мъжете. Намалената мускулна маса, повишеното количество телесни мазнини, горещите вълни ги има и при мъжете, особено нощно време. Много често се изпотяват. Мъжът е също човек, като жената, както обичам да се шегувам често.
Увеличаването на простатната жлеза с или без смущения в уринирането и завишената честота на сърдечносъдовите заболявания, са причинени именно от този по-нисък тестостерон и покачването на нивото на женските полови хормони – тъй нареченото „бирено коремче” при мъжете.

Влияе ли андропаузата върху репродуктивните способности на мъжете?

Определено влияе, тъй като се намалява количеството на семенната течност, защото, макар и индиректно, тестестеронът влияе на простатната жлеза и семенните мехурчета и върху самата сперматогенеза вътре в тестиса. Започва определено се наблюдава един спад. Тестостеронът може да бъде в референтни граници, но те зависят от възрастта. При някои лаборатории референтната стойност е от 4 до 12, при други – от 8 до 27. Около 40-годишните мъже трябва да бъдат някъде по средата. Когато са под средата на тези две рефернтни стойности, тогава трябва да им светне лампичката и да отидат на лекар.
Когато говорим за мъжете и за това състояние – андропаузата, което протича 15-20-30 години, трябва да посочим, че то зависи от начина на живот. Има мъже, които са с активна спортна дейност, които поддържат много добри нива на тестостерона много дълго време. И те нямат тези проблеми, за които говорим или те са само в начален етап.

Андропаузата заболявания ли е или състояние?

Андропаузата е състояние. Започва да става заболяване, когато се влоши състоянието на простатната жлеза и започнат да настъпват усложнения. От друга страна, вследствие на напълняването се повишава нивото на холестерола, мастния профил също се променя при тези пациенти. Това са също важни моменти, затова и тези пациенти винаги подлежат на обстойни изследвания с пълна кръвна картина, биохимия, обръщаме внимание и на нивата на кръвната захар. Така, че доста е сериозна беседата с пациента – иска ли да направи нещо за себе си. И чак, когато той е убеден, че трябва да се погрижи за здравето си, аз лично се наемам да започна лечение.

Какво включва терапията на мъжете в андропауза?

Има един специален въпросник за андропаузата, на който пациентите отговарят и в зависимост от броя на точките от него, се предприемат и съответните форми на лечение.
Но, преди да говорим за лечението, искам да ви върна на това което казах, защото е изключително важно, когато говорим за терапията на андропаузата при мъжете: 50% от лечението идва от самия пациент. Тоест, той трябва да промени начина си на живот и на хранене. А останалите 50% са от лекаря. Предпочитам да прилагам в терапията на андропаузата не хормонално-заместителна терапия с тестостерон, защото тя е нож с две остриета – повишеното ниво на тестостерона може да предизвика рак на простатната жлеза. Хормоналните препарати при мъжете се изписват при занижени нива на тестостерона, загуба на костната плътност, сериозни сексуални разстройства и други. При много младите момчета, които по принцип имат някакъв дефект в произвеждането на тестостерона, се провежда такава хормонално заместитела терапия още между 20 и 30-годишна възраст. При тях използването на хормонални препарати е оправдано. В по-късна възраст– над 40 и нагоре, хормонално заместителната терапия може да бъде за кратко, но не и за по-продължителен период от време. Доказано е, че ракът на простата е хормонално зависим, тоест при едно високо ниво на тестостерона може евентуално да се появи рак на простатата, а това не трябва да се случва
Основно при терапията на андропаузата използвам фитопрепарати и препарати, които съдържат сау палмето, коприва, цинк, ашваганда, американска червена боровинка, бабини зъби (Tribulus terrestris), витамини. Основното е пациентът да промени начина си на живот. Фитопрепаратите подпомагат до голяма степен процеса, но без активното отношение на пациента към собственото му здраве, нещата няма как да се случат.
 

До колко години мъжът може да е активен, ако промени начина си на живот?

По принцип, съвсем спокойно може да се радва на активност и над 70-годишна възраст. Понеже съм страстен планинар, има мъже с които се познавам лично, които ходят по Витоша и са в изключително добра кондиция, добро здраве и на 90 години. Най-важното е да не се забравя, че движението е живот.

Колко често мъжете с андропауза трябва да ходят на профилактични прегледи?

В началото са нужни 2-3 посещения, докато успеем да намерим най-правилният подход при дадения пациент, след което 1 път годишно е абсолютно достатъчно. Стане ли пациентът на 60 и нагоре, вече трябва да ходи на преглед по два пъти на година.