Функция и значение на простатата в живота на мъжа.

Основната функция на простата е да запазва жизнеността на сперматозоидите, поради което е от основно значение за мъжката плодовитост.

Как точно функционира простатата?

На първо място, простатата отделя простатна течност, която предпазва сперматозоидите, помага им да бъдат по-жизнени за по-дълго време. Тази млекоподобна течност съставя приблизително 30% от общия обем на еякулата (останалото количество е съставено от сперматозодите и течност от семенните мехурчета).

На второ място, простатата извършва съкращения по време на еякулация и изтласква течността в уретрата. Докато се свива, простатата затваря отвора между пикочния мехур и уретрата и избутва семенната течност с голяма скорост. Поради това по време на еякулация мъжа не може да уринира.

Чувалили сте за PSA?

Простатно-специфичния антиген (PSA) е един от ензимите, съдържащи се в простатната течност. След еякулация PSA помага за по-лесното предвижване на семенната течност като я прави по-течна.

Учените са установили, че нивото на PSA се повишава, когато са налице болестни промени в простатата.  Понеже количеството на PSA може лесно да бъде измерено в кръвта, то този ензим заема основно място при поставяне на правилна диагноза: доброкачествено уголемяване на простатата или тумор на простатата.

За още полезна информация посетете нашата страница: За простатата