Алкохол и простата

Защо имате чувството, че алкохолът и зрялата възраст "не се разбират"?
 Преди не сме пропускали купон и можехме да пием цяла нощ. Но след 40 едва изкарваме до средата на вечерта и на следващата сутрин сме изтощени.

Няма смисъл това да ви притеснява, всички сме в същата ситуация. Факт е, че човешкото тяло се справя все по-трудно с алкохола с всяка изминала година. Има няколко причини за това. Първата е загубата на навик. В сравнение с безгрижната ни младост, през зрялата ни възраст имаме много повече задължения и проблеми и шансовете ни за излизане са доста по-редки. Логично, намалява и поносимостта ни към алкохола. И дори целенасочено да поддържаме навика си, не можем да се борим с физиологичните промени, настъпващи с напредване на възрастта.

Според учените, човешкото тяло се справя най-добре с алкохола между 25 и 29-годишна възраст. След това метаболизмът на алкохола се влошава. Една от причините е постепенното забавяне на метаболизма на тялото, което се отразява и на този на алкохола. Тялото ни задържа все по-малко вода, в която се разтваря алкохолът. Като прибавим и загубата на мускулна маса и увеличаването на мастната тъкан (мускулите съдържат близо 75% вода, а мастната тъкан само 10%), не е чудно, че нашето тяло се затруднява с алкохола.

Не на последно място е нашият черен дроб, който също се увеличава с възрастта. Въпреки това обмяната на кръвта в него намалява и както и броя на клетките му - хепатоцити. Понижава се и количеството на определени ензими, например дехидрогенази - важни за матаболизма на алкохола.

Така че, да пия или да не пия?


Както е видно, съществуват много причини да ограничите алкохола в зряла възраст. Освен физиологичните промени, съществува и риск да смесите алкохола с различни медикаменти, чийто ефект може да стигне опасни нива. Всеки доктор ще потвърди, че алкохолът създава затруднения и за сърцето, кръвообращението, черния дроб и паметта. От друга страна, не бива да отиваме в абсолютни крайности, така че абсолютното въздържание не е задължително. Чаша или две вино в добра компания със сигурност не биха  навредили.

За още полезна информация посетете нашата страница: Здравословен начин на живот
Алкохол и простата