Мъжкото здраве и Ковид 19 – втора част

Пандемията от Covid 19 нормално ще даде отражение, както на общото здравословно състояние на мъжа така и на здравето на мъжката полова система. Не случайно в началото обърнах внимание на два фактора, мъжете, които си остават в къщи и тези, които трябва въпреки пандемията да посещават работното си място.
И при двете групи мъже стресът е много голям, което неминуемо ще доведе до рязко спадане на нивото на свободния тестостерон. Тепърва след като приключи пандемията ще можем да кажем до какви размери и последствия ще доведе по отношение на тяхното здраве. Добрата новина е, че при връщане на нормалния начин на живот на по-младите мъже и при спадането на нивото на  стреса, свободния тестостерон може да се върне до изходни позиции.
Все още времето е нестабилно, студеното и влажно, което влияе отрицателно при мъжете с простатен аденом /учестяват се позивите за уриниране/.От друга страна вирусните инфекции като цяло влошават качеството на уриниране и са предизпозиция за развитието на бактериални уринарни инфекции, които ги наблюдаване и при сезонните вируси. Влошаването на качеството на уринирането, както вече споменах води и до влошаване на качеството на ерекцията.
Заради пандемията от Covid 19 все повече мъже останаха затворени в къщи, което неминуемо задълбочава тяхната раздразнителност или промени в настроението, липсата им на енергия, депресията. Липсата на движение увеличават натрупването на мазнини и риска повишаване на кръвната захар и от сърдечно-съдови заболявания. Затворени в къщи мъжете не се излагат на слънчевите лъчи, което може да доведе но начало или задълбочаването на проблемите с остеопорозата.
Всичко гореизложено представлява сериозно предизвикателство пред лекарите, които се занимават конкретно със заболяванията на мъжката полова система. Аз винаги съм казвал че мъжкото здраве не е само здравето на половата система, а е здравето на всички системи, които са свързани.
Нормално е мъжете над 45 години с микционни смущения да приемат медикаменти поддържащи добро качество на живот по отношение на уринирането. Защото основната цел е мъжа да има добро качество на живот и да не се стига до усложнения от страна на увеличената простатна жлеза/ кървене от простатата, спиране на уринирането, чести инфекции на пикочната систама, образуване на камък в пикочния мехур и други/, които превръщат състоянието в болест. Необходимата изолоция по време на пандемията за съжаление нарушава и връзката лекар уролог и пациент. Необходимо е пациентите да си продължат по време на изолация предписаното лечение и да поддържат телефонна връзка със своя уролог. Тези които са с новопоявили се оплаквания и са над 50 годишна възраст трябва да направят туморен маркер /ПСА/ да се консултират по телефона или през интернет с уролог .
Фитопрепаратите съдържащи Saw palmeto възможност на избор. На пазара има комбинирани препарати, които съдържат както Saw palmeto така и микроелемента Цинк, който е полезен както за здравето на простатната жлеза, така и за имунната система, съдържанието на Витамин D3 е полезно за профилактиката на остеопорозата, особено в извънредно положение, когато мъжете са вкъщи, Tribulus terrestris или т.н. Бабини зъби – повишава нивото на общия тестостерон като стимулира собствените клетки за неговото производство. Ашваганда, която от една страна влияе на нервната система и допринася и за намаляване на нощното уриниране при мъже с никтурия/нощно ставане/, витамини от група В, които също повлияват разстроените фунциина нервната система. Тези комбинирани препарати каквито са Простенал Перфект и Простенал Найт са с една добра формула за поддържане на мъжкото здраве като цяло, а не само на симптомите идващи от увеличената простатна жлеза.
Друга група лекарства са т. нар. Алфа блокери. Преди пандемията напривихме едно голямо проучване в което влизаха пациенти, приемащи алфа блокер с Простенал перфект и такива, приемащи само Простенал Перфект. Мнението след проучването беше, че самостоятелният прием на Простенал Перфект при пациенти с умерено изразени оплаквания е ефективен подход както като самостоятелен прием на Простенал Перфект, така и в комбинация със селективен алфа-блокер поради своя синергизъм и е без значими нежелани странични действия. При избрани пациенти с по-силно изразена обструктивна симптоматика комбинираната терапия със селективен алфа-блокер допълнително подобрява резултатите, особено по отношение на остатъчната урина.
Въпросът дали Простенал Найт или Простенал Перфект остава на специалиста. Не пречи пациентът да се свърже със своя уролог и да си направи консултация по телефон или онлайн.
Ежедневните физически натоварвания, спорт, туризъм влияят както на косто-мускулната система, така и на поддържането на нормално тегло. В условия на пандемията от Covid 19, но все пак хората не трябва да престанат напълно с движението /кратки разходки в квартала, спорт в къщи/. Не на последно място остават и диетите, за които няма значение дали има или няма пандемия – по-голямо количество растителни храни, ограничена употреба на алкохол. При наличие на смущения в уринирането да се избягват газираните напитки, силно пикантните храни/люто, кисело и солено.