Мъжкото здраве и Ковид 19 – първа част

Светът е изправен пред ново сериозно предизвикателство каквото е инфекцията с Covid 19. Медицинската наука изведнъж се изправи пред неочаквани проблеми, които в кратки срокове трябва да бъдат решавани.
На първо място това са задължителните противоепидемични мерки за пълна изолация на населението и прекратяване на разпространението на вируса от една страна и адекватно лечение на заразените с вируса пациенти. В момента всички усилия са насочени в решаването на тези проблеми. Оптимистичните лекарски прогнози в началото, че след като се вземат противоепидечинчни мерки всичко ще отшуми като една обикновена епидемия за две седмици както грипната такава, през зимните месеци не се оправдаха. За съжаление в началото изглежда се подцени значението на тази епидемия, прерастнала много скоро в пандемия, както беше обявена малко по-късно от СЗО/световната здравна организация/. Смяташе се, че този вирус причинява тежки инфекции при възрастни пациенти с придружаващи заболявания и почти не засяга млади хора и деца или ако сред тях има такива, то те преболедуват леко без никакви усложнения. За съжаление и това първоначално схващане не се оказа съвсем вярно. Според световната статистика, а и според статистиката на заболелите с доказана Covid19 инфекция в България средната възраст на пациентите е около 50 години, като има и смъртни случаи на деца и на съвсем млади пациенти, без никакви придружаващи заболявания. Подценяването в началото на пандемията на значимостта на този вирус за младите хора и децата според мен доведе до подценяване на положението и до неговото много бързо разпространение. Всичко гореизложено доведе до строги противоепидемични мерки които се взеха както в България така и повече от половината от страните в света. Тези мерки са с цел максимално ограничаване на контактите между хората и така спиране на разпространяването на инфекцията. Голяма част от хората се прибраха по домовете си, но със страха и под стрес за загубата на работно място или намаляването на доходите от техния бизнес. Статистиките от Китай вече сочат за сериозно увеличаване на броят на разводите след приключването на епидемията.
Друга част работят, но вероятно със страх от заразяване с Covid 19. Всичко това поставя населението под един постоянен стрес, който води до различни промени във всички органи и системи на човешкия организъм. Интересна статистика поне за мен е, че заболелите от корона вирусната инфекция са около 60% мъже и около 40% жени, което се дължи вероятно на две причини. Първо мъжете са подложени на много по-голям стрес, отколкото жените и тяхната имунна система се адаптира по-трудно към новите реалности и второ мъжете са с много повече контакти и пътувания, което създава по-големи възможности за тяхното заразяване. След приключването на пандемията лекари от различни специалности ще си направят своите изводи за значението на Covid 19 и за настъпилите промени  различните органи и ситеми.
Все още много малко хора са наясно с това, че съществува и „мъжки климактериум”, така наречената андропауза. Проблемите свързани с менопаузата са предмет на внимание на гинеколозите и в тази област са постигнати сериозни успехи с използването на съвременни средства за корекция на хормоналния дисбаланс. Андропаузата, макар и не по-малко сериозен проблем , остава дълго време извън полезрението на специалистите и обикновените хора, също изисква много грижи от страна на лекарите. В последните години те все повече признават промените, които настъпват при много мъже на средна възраст – от загуба на енергия до депресия, от загуба на либидо до сексуални дисфункции. За съжаление повечето мъже избират погрешен път за справяне с това състояние – пият много кафе, злоупотребяват с алкохола и цигарите, започват да вземат сънотворни лекарства, често прибягват до прием на медикаменти за временна стимулация на ерекцията и други. Всичко това влияе зле на нервната система – способността за концентрация намалява, а паметта отслабва.
Основна причина за андропаузата е намаляването нивото на мъжкия полов хормон – тестостерона, което започва да настъпва след 45 години, а при някои мъже в зависимост от начина на живот и по-рано. Проявленията на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон , докато нивото на естрогените /женските полови хормони, които нормално ги има в мъжкия организъм, но в много малко количество/остава същото или относително нараства. Това е част от естествения процес на стареене на мъжкия организъм. Не случайно ние специалистите разглеждаме андропаузата като едно състояние, а не като болест.
Не само жените имат повод да се оплакват от промени, които настъпват с тях по време на климактериума. При мъжете обикновено андропаузата се свързва обикновено със сексуални проблеми, които подкопават психиката на мъжа. Нарушенията в хормонални баланс с напредването на възрастта водят до общи промени, проявяващи се с лесна раздразнителност и промени в настроението, липса на енергия, натрупването на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо до депресия, увеличена честота от сърдечно-съдови заболявания, повишен риск от развитието на остеопороза /ако не бъде проведено лечение или не се вземат профилактични мерки в тази насока/ и локални промени по отношение на мъжката полова система като намалено либидо и еректилни дисфункции /нарушения в ерекцията/, увеличение на простатната жлеза с или без проблеми в уринирането, намалено количество на отделената спермална течност.
Интересно е наблюдението, че влошаването на качеството на уринирането е свързано с влошено качество на ерекцията.